2012年5月20日 星期日

JUSCO沖繩食品節@屯門市廣場


星期五因要同老細去屯門做野

經過屯門市廣場附近

發現吉吉島有沖繩食品節



袁太真係開心到暈

因為最近想買黑糖番屋企


咁啱晒喇,黑糖係沖繩的特產

見仲有時間,梗係同老細入去行下喇

行左大約30分鐘,袁太同老細已經買左好多野

最開心既係全部都係老細出錢

我一毫子都唔駛出

不過係有代價架,由屯門拎番出九龍都幾係野

簡直重死我囉






真係有好多野買,最衰袁太個電話冇電

如果唔係,我一定會影得仲多相

好喇,大家齊齊睇下袁太買左d咩



沖繩特產:黑糖,雪鹽,海鹽 (梗係要買喇)


柚子醋

 
仲有沖繩涼瓜同紅芋添!

Sample picture Sample picture





3 則留言:

  1. 寧靜中的不寧靜2012年5月21日 上午7:46

    你既戰利品, 你一毫子都唔駛出?~?~??
    [寧靜中的不寧靜回覆05/22/2012 07:55:35]都可以喎.....咁多野喎....
    [版主回覆05/21/2012 21:16:39]係呀,一毫子都冇出過,嘻...

    回覆刪除
  2. 等價交換...你身水身汗付出勞力換取戰利品...
    [版主回覆05/22/2012 17:52:12]有呀,佢仲攞得多過我!
    [MR.MOON回覆05/22/2012 07:31:01]你老闆DD都冇攞?
    [版主回覆05/21/2012 21:15:03]咁又係,不過番出九龍真係拎到我死死下!

    回覆刪除
  3. 地產經紀劉振康係職業騙子2012年5月29日 下午7:12

    屯門龍珠島別墅f2座3樓7室滿族住客劉振康之子假冒是香港立法會議員啊!
    【本報訊】滿族天主教徒竟是披着羊皮的超級模特兒公司騙徒,周圍招搖撞騙,冒新界王劉皇發之子,將香港教育學院校園當作私人洗車和女友人學車場,盜用教院健身室,又膽敢投訴壞他好事的保安員,害保安無辜收警告信。他駕駛的 MINI擋風玻璃貼滿偽造和失效的立法會、工商總會和港大、中大等八張特許泊車證「充大頭鬼」。有兩間大學已報警,但吹水王仍然闊佬懶理。
    記者:李凱琳
    我爸是李剛 我爸是劉皇發
    惡霸吹水王真名為劉兆倫(他亦曾宣稱自己叫劉建勤) 身份證號碼 Z419125(1),是民建聯黨員, 陳瑞祺小學校友會主席和余振強紀念中學校友。他駕駛車牌 HW1111紅白色 MINI Cooper,不但外形搶眼,車頭擋風玻璃貼滿醫管局、九龍總商會、香港足球總會、九龍木球會、立法會,中大、城大,甚至由港大發出的八大院校特許泊車證,車頭又有香港賽馬會的會章,派頭十足。
    「最初喺教院見到佢,望落好人好姐,點知佢咁蠻不講理!」一名教院員工親眼見過吹水王的霸行,一臉無奈地說。該名員工最先從同事口中得悉,今年 5月教院保安員奉命巡邏教院時,發現吹水王在路邊上落客位,大模廝樣洗車,立即上前勸止,豈料吹水王大聲夾惡話「我係劉皇發個仔,教院校長我識!我泊邊都冇人敢抄我牌!」當時保安員被一下子嚇窒,「心諗劉皇發乜來頭呀?咁蠻不講理!而最無奈嘅,係上司發咗警告信畀保安員,話佢(吹水王)寫英文電郵俾教院校長投訴」。
    另一次,吹水王自稱傷殘人士,佔用教院傷殘人士車位,又恐嚇干涉的保安員,「話保安員態度欠佳歧視佢!」自此,吹水王變本加厲,在教院教女友人揸車,「搞到教院亂晒龍!」
    教院附近的賽馬會小學學生家長李先生有次駕車送兒子上學,並準備讓兒子下車時,吹水王剛巧在旁邊泊車,由於兩車泊得太貼,他要求吹水王「泊開少少,俾小朋友落車」,吹水 王立即發惡「我係劉皇發個仔,你自己泊開啲啦!」令他十分愕然。
    記者向泊車證的相關機構逐一查詢,發現九龍總商會、港大、中大和城大的泊車證均屬偽造,中大和城大在接獲本報查詢後已報警處理。醫管局則證實泊車證已失效,香港足球總會和九龍木球會以私隱為由,未能提供資料,立法會仍在調查中。馬會會章雖必須會員才可購買,但只是紀念品。
    其中九龍總商會泊車證印上持有人「劉皇發先生」名字,商會發言人收到記者查詢時,驚訝地表示「發叔唔係會員喎!」懷疑泊車證偽造。
    吹水王座駕的登記資料顯示,該車的車主是年約 60,名叫劉振康的男子,登記地址為屯門龍珠島別墅f2座3樓7室,單位持有人為一名叫連惜珍的女子。
    網誌宣稱是灣仔指揮官
    追查下,發現劉與連為夫婦關係,二人育有一名叫劉兆倫的兒子。記者在網上又發現,數年前當時 22歲的劉兆倫在網誌中自封爵士,更宣稱自己是灣仔區指揮官、香港交通安全隊總隊監以及擁多個海外大學學位資格,被網民嘲諷為「劉爵士」。
    記者將該名劉兆倫的照片,拿給見過吹水王的教院員工對照,員工即說「咪係個惡人(吹水王)囉!」
    記者亦曾目擊他在 7月 26日下午,施施然到教院體育館使用健身設施。由於正值暑假,健身室只見一名女生使用跑步機,吹水王則在另一邊的練背肌儀器,一時呆坐,一時則在健身室來回踱步。吹水王做 Gym雖然有模有樣,不過卻極不專心,做不夠 10下,就突然停下,急急腳走到門口旁磅重兼度高驗收成果,不久便離去。
    記者表露身份,吹水王否認曾認劉皇發為父,就連親父兼座駕車主劉振康亦「扮唔識」,「佢唔係我老竇,架車唔係我買,我乜都唔知!」不過當記者再三追問泊車證的來歷時,他卻爆了句:「我買架車時,啲證已經喺度啦!」
    記者表示部份泊車證是偽造,屬犯法,他砌詞說,「我知,香港法例第二百章吖嘛!但我唔係車主,你有乜就問車主啦!」連問他是否教院職員或學生時,他仍扮官腔回答,「我唔係車主,你有乜就問車主啦!」
    http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20110814&sec_id=4104&art_id=15522232
    (劉振康之子劉建勤假扮大學職員詐騙學生的資料)
    http://evchk.wikia.com/wiki/%E5%8A%89%E7%88%B5%E5%A3%AB

    回覆刪除